Osnovne informacije

MAROKO

25.11. – 03.12.2017

-RABAT-CASABLANCA- FEZ –MARRAKESH-MEKNES-BENI MELLAL

PROGRAM PUTOVANJA:

  1. i 2. DAN. SARAJEVO – MARRAKESH

Okupljanje putnika na Aerodromu Sarajevo dva sata prije leta. Let na relaciji Sarajevo – Marrakesh (detalji leta ce biti naknadno objavljeni) preko nekog od Evropskih gradove gdje ce biti organizovano nocenje 25.11.2017. godine. Planirano slijetanje u Marrakesh je 26.11.2017. godine. Po slijetanju slijede pasoške i carniske kontrole te transfer do hotela. Vecera. Nocenje.

3.DAN. MARRAKESH

Doručak. Nakon čega slijedi razgledanje grada Marrakesha kojeg nazivaju “Biser Juga”. Grad je utemeljila dinastija Almoravida krajem 12. st. Tada su sagrađene blistave palače i parkovi. Odlazak do grobova Saadien, tornja Koutoubia i palače Bahia. Slijedi posjeta jednom od soukova s marokanskim rukotvorinama. Na kraju ćemo posjetiti čuveni trg Djemaa El Fna, koji je žila kucavica grada. Inače, u večernjim satima, taj trg je mješavina mirisa, svjetlosti i zvukova s pripovjedačima legendi, zabavljačima, krotiteljima zmija, vodonošama. Imate priliku da posjetite brojne znamenitosti od kojih su među posebno značajnim: Koutoubia, Souk Marrakesh, Koubba el Baroudiyine, Marrakesh muzej, Medresa, El Badi Palace i mnoge druge. Po završenom izletu slijedi slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Vecera. Nocenje.

4.DAN. MARRAKESH – BENI MELLAL – FEZ

Doručak. Odjava iz hotela i voznja prema Atlas planini i gradu Beni Mellalu, koji je ujedno i glavni grad regije Tadla-Azilal. Grad je prvi put spomenuo Ismali 1688. godine, drugi vladar Alaouite dinastije. Veći dio grada je moderniziran i čini važan privredni centar za regiju naručito u područjima tekstilne proizvodnje koja čini okosnicu šire zajednice. Nastavak voznje prema Fesu. Po dolasku u Fes, slijedi prijava u hotel. Vecera. Nocenje.

Doručak. Slobodno vrijeme do okupljanja grupe i transfera do aerodroma. Prijave na let Brussels S. Charleroi – Rabat  14:25-16:00. Po slijetanju u Rabat slijede carinske i pasoške kontrole, okupljanje grupe i obilazak jednog dijela Rabata, – glavnog političko i upravnog središta Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Posjeta mauzoleju Mohameda V,  kula Hassan – minaret neizgrađene džamije, započete 1195.  koja je trebala da bude najveći minaret u svijetu. Odlazak do centra grada, gdje je predviđeno slobodno vrijeme za šetnju, veceru. Okupljanje grupe i voznja do hotela. Nocenje.

            5.DAN. FEZ

Doručak. Cjelodnevni obilazak kraljevskog Fesa –  najstarijeg kulturnog i duhovnog grada Maroka, poznatog pod nazivom „Meka Zapada“ i „Atina Afrike“. Šetnjom započinjemo obilazak Fes el Bali (Stari Fes) –  nastariji dio Fesa okružen zidinama, na listi UNESCO svjetske baštine i jedan je od najvećih svjetskih urbanih područja bez  automobila – posjetom Mederesa Attarine i Bou Anania, grobnice My Idriss,  Kairaouine džamije – sa minaretom iz 956.godine, najstariji i najsvetiji Islamski objekat u Fesu i Maroku. Dopustite da Vas Fes vrati u stari srednji vijek. U nastavku obilazak fontane Nejjarine – poznate po svojim prelijepim mozaicima oko koje se prostiru mnogobrojini Souci, zatim posjeta poznate zanatske četvrti sa tradicionalnim kožarama i kovačkim radnjama. U posljepodnevnim satima obilazimo Fez Jdid – Novi Fes kojeg su osnovali Marinidi 1276 godine, Kraljevsku palaču iz 13.stoljeća, zatim jevrejsku četvrt, najprometniju ulicu sa mnogobrojnim trgovinama. Povratak u hotel. Noćenje.

6.DAN. FES – MEKNES – RABAT

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i vožnja do Meknesa– Obilazak Medine – Starog grada opasanog gradskim zidinama dugim 40km – uvršten na listu UNESCO svjetske baštine 1996. godine,  Medrese Bou Inanija iz vremena dinastije Merinida (14. stoljeće), te Sultanove palače iz 1680. god, zatim mauzoleja Moulaj Ismaila, širokog trga ispred monumentalne gradske kapije Bab el Mansour koji je natkrivena tržnica (souk) hrane. Souci Mekneša su među najbogatijim i najoriginalnijim u zemlji. Slobodno vrijeme i nastavak voznje prema Rabatu. Po dolasku slijedi obilazak jednog dijela Rabata, – glavnog političko i upravnog središta Maroka, na ušću rijeke Bou Regreg u Atlantski ocean. Posjeta mauzoleju Mohameda V,  kula Hassan – minaret neizgrađene džamije, započete 1195.  koja je trebala da bude najveći minaret u svijetu. Odlazak do centra grada, gdje je predviđeno slobodno vrijeme za šetnju. Okupljanje grupe i voznja do hotela. Većera. Noćenje.

            7.DAN. RABAT – CASABLANCA – MARRAKESH

Doručak i odjava iz hotela, a zatim slijedi voznja do Kraljevske palate (Mehouar) u srcu Rabata, sa tri pristupne kapije. Obilazak palate (dozvoljeni dijelovi za turiste), slobodno vrijeme za slikanje i šetnju, okupljanje grupe i nastavak vožnje do Casablanke gdje je predviđeno razgledanje najzanimljivijih dijelova grada kojeg su kao uzorak isplanirali Francuzi, koji su godine 1993. dogradili i najveću džamiju u državi i treću najveću u svijetu koja može primiti preko 50.000 vjernika i posvećena je prijašnjem kralju Hassanu II. Minaret je s 210 m najveći na svijetu. Nakon posjete džamiji, planirana je pauza na prekrasnim plažama Casablance koje obiljuju restoranima i kafićima. Okupljanje grupe u dogovoreno vrijeme i nastavak vožnje do Marrakesha. Po dolasku u Marrakesha slijedi prijava u hotel, većera. Noćenje.

8 i 9.DAN – MARRAKESH – SARAJEVO

Dorucak. Odjava iz hotelskih soba i transfer na aerodrom. Let na relaciji Marrakesh Sarajevo sa presjednjem i nocenjem u nekom od Evropskih gradova. Planirano slijetanje u Sarajevo je 03.12.2017. godine.

CIJENA ARANŽMANA:

*CIJENA 1549 KM ZA PRVIH 10 REZERVACIJA

**CIJENA NAREDNIH 10 REZERVACIJA JE 1749 KM

***CIJENA KASNIJE 1949 KM

 

*** OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO 180 DANA OD DANA ULASKA U MAROKO

 

*** Viza za kraljevinu Maroko 70 KM (putnici koji posjeduju hrvatski pasoš ne trebaju vizu, a za pasoše ostalih zemalja treba provjeriti) – dokumentaciju potrebnu za vizu dostaviti najkasnije do 01.04.2017.godine

 

U cijenu je uključeno:

– Avio karte sa taksama prema itinereru putovanja

– Smještaj u hotelima  sa 4* prema planu i programu: 1 nocenje sa doručkom u nekom od Evropskih gradova u polasku i povratku, 1 nocenje u Rabatu na bazi polupansiona (doručak i većera)  , 3 nocenje u Marakešu na bazi polupansiona (doručak i većera), 2 nocenja  u Fesu na bazi polupansiona (doručak i većera) …

– Usluge organizacije putovanja I pratioca putovanja.

– Izleti prema programu putovanja-ulaznice u objekte od interesa se dodatno plaćaju.

– ručna prtljaga 10kg. (torba koja ide u prtljažni prostor se dodatno plaća – cijena na upit)

U cijenu nije uključeno:

-VIZA – 70 KM

– Putničko zdravstveno osiguranje 18 KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 36 KM

– Doplata za jednokrevetnu sobu – NA UPIT

 

 

Kalkulacija je rađena na bazi minimalno 20 prijava.

 

Termini