Osnovne informacije

KRALJEVSKI GRADOVI MAROKA

Casablanca-Rabat-Meknez-Volubilis-Fez-Beni-Mellal-Marakeš

27.10 – 05.11. 2017. Avionom iz Sarajeva

Maroko je prava kombinacija svega. Beskrajne pustinjske dine, privlačne i udaljene marokanske kasabe, stari kraljevski gradovi, visoki Atlas, berberi i nomadi. Maroko predstavlja opojnu mješavinu jezika, kultura, religija, drevnih tradicija i modernih senzibiliteta. Maroko posjeduje divljinu u svojoj srži, od surovih vrhova visokih Atlaskih planina, u kojima su raštrkana drevna berberska sela, do zastrašujuće, veličanstvene praznine zapadne sahare. Maroko je zemlja u kojoj se često možete osjetiti kao da ste došli u potpuno novi svijet koji čeka da bude istražen.

CIJENA ARANŽMANA : 1.289 KM

CIJENA UKLJUČUJE:

*Avio prevoz Sarajevo–Istanbul–Casablanca–Istanbul-Sarajevo

*Posjete i razgledi prema programu putovanja

2 noćenja u Istanbulu u hotelu 3*, na bazi 2 noćenja sa doručkom (u polasku i u povratku),

 *2 noćenja u Marakešu u hotelu  4* na bazi 2 polupansiona,

 *2 noćenja u Kazablanci u hotelu 4*, na bazi 2 polupansiona,

 *2 noćenja u  Fesu u hotelu 4*, na bazi 2 polupansiona

 *1 noćenje u Rabatu u hotelu 4*, na bazi polupansiona

 *Svi transferi autobusom,

 

Usluge stručnog lokalnog vodiča na engleskom jeziku tokom putovanja,

 Usluge pratioca grupe-predstavnika agencije organizatora putovanja na našem jeziku,

 Troškove organizacije i rezervacije.

 

 CIJENA NE UKLJUČUJE:

Aerodromske i sigurnosne taxe 229 EUR,

 Putno zdravstveno osiguranje 20 KM,

 Marokanska viza 60 KM (vizu obezbjedjuje agencija. Za vizu je potrebno: biometrijski pasoš sa rokom važenja minimum 6 mjeseci, 1 x foto 3 x 4 cm, potvrda o zaposlenju ili zadnji ček od penzije. Putnici sa HR putovnicom ne trebaju vizu),

Obavezan bakšiš 16 € (za 8 dana, vozači, vodiči).

 Doplata za 1/1 sobu 300,00 KM,

 Ulaznice za posjetu Džamiji Hasan II u Casablanci 15 €,

 Fantazi veče sa show programom i večerom 50 €.

 

NAPOMENA: ZBOG VREMENSKOG ROKA PREDVIĐENOG ZA IZDAVANJE MAROKANSKIH VIZA, KRAJNJI ROK ZA PRIJAVU JE 20.09.2017.

 

PROGRAM PUTOVANJA

 

1.dan – 27.10.2017. (petak) SARAJEVO – ISTANBUL Sastanak grupe na aerodromu u 19,00 sati. Priprema za let Sarajevo – Istanbul, Turkish airlines, vrijeme leta u 21:10 sati.

 

Dolazak na aerodrom Ataturk u Istanbulu planiran je u 00:05 sati. Transfer do hotela pored aerodroma. Smještaj u hotel. Noćenje.

 

2.dan – 28.10.2017. (subota) ISTANBUL – KAZABLANKA Doručak. U 07:30 sati transfer do aerodroma. Let Istanbul – Kazablanka planiran je u 10:55 sati. Dolazak u Casablancu planiran je u 14:00 sati po lokalnom vremenu. Nakon slijetanja doček i asistencija lokalnog agenta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obilazak ekonomske i industrijske prijestolnice Maroka: Trg Muhameda V; rezidencijalna četvrt Anfa; plaža Ain Diab, te obilazak džamije Hasana II, jedne od najvećih džamija na svijetu. Prijava u hotel. Odmor. Večera. Noćenje.

 

3.dan – 29.10. 2017. (nedjelja)     KAZABLANKA – RABAT

 

Nakon doručka polazak prema Rabatu, administrativnoj prijestolnici. Posjeta Kraljevske palače (Mechour); Oudayas bašta i kasaba; turbe Muhameda V.. Večera u hotelu. Noćenje.

 

4.dan – 30.10.2017. (ponedjeljak) RABAT-MEKNES-VOLUBILIS-FES

 

Nakon doručka nastavak putovanja prema Meknesu – grad okružen sa oko 40 KM dugim zidinama, nekada je bio prijestolnica sultana Ismaila. Oblazak ostataka nekadašnjeg “marokanskog Versaja”, zatim veličanstvena “Bab Mansour” kapija, najljepša kapija sjeverne Afrike. Posjeta Volubilisu, te razgled ostataka ruševina iz Rimskog doba, gdje su mnogi mozaici ostali netaknuti.

 

Nastavak putovanja prema Fesu. – kraljevskom gradu koji je već više od 10 vijekova jedan od najsnažnijih centara islamske nauke i duhovnosti. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

5.dan – 31.10.2017. (utorak) FES

 

Nakon doručka, obilazak srednjevjekovne Medine, zidom okružen stari Fes sa lavirintom ulica, Fes-El-Bali, Atarine medresa, Bou Inania medresa, Nejjarine Fontana, Zawia Moulay Idriss II – džamija sa grobom istoimenog sultana, utemeljitelja Islama u Maroku. Poslijepodne odlazak u bazaar, te šetnja bazarom gdje ćete imati priliku da vidite kako je vrijeme u ovom bazaru stalo još prije par vijekova. Večera. Noćenje.

 

 

6.dan – 01.11.2017. (srijeda) FES-BENI MELLAL-MARAKEŠ

 

Nakon doručka polazak za Marakeš preko Atlas planina, gdje ćete uživati u veličanstvenim krajolicima Dolazak u Beni Mellal, moderni grad i ekonomska centar regiona-kratki obilazak.. Nastavak putovanja prema Marakešu i dolazak u kasnim popodnevnim satima. Odmor. Večera. Noćenje.

 

  1. dan – 02.11.2017. (četvrtak) MARAKEŠ

 

Doručak. Cjelodnevni obilazak Marakeša, drugog najstarijeg kraljevskog grada, znanog još i kao “biser juga”.

 

Obilazak Menara bašte, grobnice dinastije Saadia, Bahia palača, džamija Koutubia i Dar Si Said muzej. Popodne posjeta bazaar i četvrti rukotvorina, gdje ćete imati priliku vidjeti razne proizvode i posjetiti poznato mjesto Djemaa El Fna. Povratak u hotel. Večera, noćenje

 

8.dan – 03.11.2017. (petak)     MARAKEŠ – KAZABLANKA

Poslije doručka slobodno prijepodne za individualne aktivnosti.       Poslije podne polazak prema Casablanci.

 

Smještaj u hotelu. Večera. Noćenje.

 

9.dan – 04.11.2017. subota   KAZABLANKA

Doručak. Slobodno prijepodne do transfera na aerodrom. Let iz  Kazablanke za Istanbul planiran je u 14:35.

 

Po dolasku u Istanbul u 22:10 sati, transfer do hotela. Noćenje.

 

 

10.dan – 05.11.2017. nedjelja ISTANBUL – SARAJEVO

 

Doručak. Transfer do aerodroma Ataturk u Istanbulu. Planirano vrijeme leta u 11:00 sati, Turkish airlines. Dolazak u Sarajevo planiran je u 11:00 sati po lokalnom vremenu. Kraj usluge

 

Program radjen na bazi minimum 20 putnika.

 

Uz ovaj program važe opšti uslovi putovanja V.I.P. Travels d.o.o. Sarajevo

 

Maroko – OPĆE INFORMACIJE

 

Maroko je država u sjeverozapadnoj Africi u regiji poznatoj kao Magreb, na obali Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. Graniči na sjeveru sa španjolskim eksklavama Ceuta i Melilla, na istoku i jugoistoku s Alžirom te na jugu s teritorijem Zapadne Sahare koja je nakon povlačenja španskih kolonijalnih vlasti 1975.g. pod marokanskom kontrolom. Arapsko ime zemlje, “Al-Mamlakâ al-Maġribīyâ”, znači “Zapadna kraljevina“.

 

Površina

446,550 km2

 

Broj stanovnika

33,2 miliona (procjena za 2005.g).

 

Državno uređenje

 

Ustavna monarhija sa izabranim parlamentom. Nezavisnost od Francuske 1956.g. Kralj Mohammed Vl. (od 1999.g.).

 

Glavni grad

Rabat, 1,5 mil. stanovnika.

 

Klima

Mediteranska u obalnim ravnicama, oštrija u planinskoj i pustinjskoj unutrašnjosti.

 

 

Novac

 

Marokanski dirham (MAD) = 100 centima. Novčanice za MAD 200, 100, 50, 20 i 10. Kovanice za MAD 10, 5 i 1, te od 50, 20, 10 i 5 centima.

 

Jezik

 

Arapski (marokanska varijanta), a francuski je neslužbeni drugi jezik. Procjenjuje se da se 40% stanovništva služi berberskim jezikom.

 

Maroko – KORISNE INFORMACIJE

Religija

Islam. Neznatna kršćanska i židovska manjina.

 

Strane valute

Kreditnim karticama se može koristiti u većim mjestima.

 

Električni napon

220 V, 50Hz. Utikači s dva priključka.

 

Vremenske zone

GMT, jedan sat manje nego u Hrvatskoj.

 

Gradski prijevoz

Svi veći gradovi imaju dobro organiziran gradski autobusni prijevoz.

 

Karte se mogu kupiti u pretprodaji.

 

Taxi

 

Gradski taksiji – petit – vožnju naplaćuju na taksimetar. Ostali veći taksiji, uglavnom marke Mercedes, koriste se za putovanja van gradova. Za takve vožnje cijena se mora dogovoriti unaprijed.

 

Hrana i piće

 

Tradicionalna marokanska kuhinja se bazira na mesu i pitama. Hotelski restorani uglavnom poslužuju jela francuske kuhinje. Restorani nude odličan izbor marokanskih specijaliteta poput harire, pastille, kuskusa i tajine, te jela francuske, španjolske i talijanske kuhinje. U sukovima se na štandovima prodaje kebab sa ljutim umakom.

 

Zakoni o konzumiranju alkohola prilično su liberalni za islamsku zemlju, bar što se tiče nemuslimanskih turista, dok barovi u turističkim područjima ostaju otvoreni do kasno u noć.

 

Napojnice

Usluga servisa i svi porezi uključeni su u hotelske račune. Uobičajeno je konobaru ostaviti napojnicu od 1 ili

 

Lokalni običaji

 

Rukovanje je uobičajen način pozdravljanja. Većina manira i društvenih običaja potječe iz francuskih manira, pogotovo kod srednje klase. Strpljivost i ustrajnost u socijalnom kontaktu ubrzo će se isplatiti. Turistima se često dogodi da se nađu u središtu neželjene pažnje. Mladići i dječaci će za skromnu naknadu pokušati prodati robu, dati „koristan“ savjet ili jednostavno naplatiti fotografiranje, dok će samozvani vodiči stalno nuditi savjet ili uslugu. U svim slučajevima potrebno je ostati ljubazan, ali i na oprezu. Neformalna odjeća je uobičajena, dok se kupaći kostimi i kratke hlače trebaju ograničiti na plaže i hotelske bazene. Žene koje putuju same i/li ako nose odjeću koja se može smatrati provokativnom (nepokrivena ramena, kratke suknje itd.) lako mogu privući neželjenu pažnju. Seksualni odnosi van braka te homoseksualno ponašanje kažnjivi su zakonom. Pušenje je široko rašireno i uobičajeno je nuditi nekoga cigaretama.

 

Termini