Osnovne informacije

U zemlji Samuraja

JAPAN

11 dana / 8 noćenja, avionom i vozom

Polazak: 19. oktobar 2017. / Povratak: 29. oktobar

Japanska prestonica Tokio nalazi se na najvećem ostrvu u arhipelagu Honšu. Predstavlja jedan od najvećih gradova na svijetu. Danas je Tokio veoma savremen grad, jedan od najvećih finansijskih centara na svijetu. Šetnja Tokijom, kroz carsku baštu, brojne lijepo uređene parkove i moderne gradske četvrti, a naročito čuvenu Ginzu, pokazaće nam koliko su Japanci vezani za prirodu, koliko je poštuju i čuvaju, kao i koliko poštovanje imaju jedni prema drugima. Upoznaćemo se sa japanskom religijom, običajima, historijom i kulturom preko čuvenih hramova Meidži i Asakusa, Sengaku-dži ili hrama samuraja.

Kjoto je sjedište japanske tradicionalne kulture i mjesto gdje su se odigrali mnogi značajni događaji za historiju Japana. Sa 17 lokacija pod zaštitom UNESCO-a, više od 1600 budističkih hramova i preko 400 Šinto hramova, Kjoto je takođe jedan od najbogatijih gradova svijetu kad je u pitanju kultura. 

Osaka je dugo bio ekonomski centar Japana, i aglomeracija je od preko 19 miliona ljudi. Osaka je poznata po Osaka Akvarijumu, Zoo vrtu, Univerzal Studiju, Umeda neboderu,  Osaka zamku, mnogobrojnim parkovima, svetilištima i hramovima.

11 dana / 8 noćenja, avionom i vozom

Polazak: 19. oktobar 2017. / Povratak: 29. oktobar 2017.

 

PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan (19.10.2017.) BEOGRAD – DOHA Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla” u 10:25 časova. Polijetanje za Dohu u 12:25 časova (let QR 232). Obrok u avionu. Slijetanje u 18:25 časova.  Čekanje na vezu.

2.dan (20.10.2017.) DOHA TOKIO Nastavak putovanja za Tokio u 02:35 časova (let QR 806). Obrok u avionu. Slijetanje u Tokio u 18:40 časova.Transfer do hotela. Smještaj. Noćenje.

3.dan (21.10.2017.) TOKIO Doručak. Cjelodnevni obilazak ovog velikog, modernog i interesantnog grada, blistavo čiste i užurbane prijestolnice „Zemlje izlazećeg sunca”. Obilazak velikog trga ispred kompleksa Carske palate (nije otvorena za turiste), koja se nalazi u strogom centru grada, u veoma lijepom ambijentu japanskog parka. Zatim posjeta šinto svetilištu Meiđi, koje je posvećeno obogotvorenom duhu imperatora Japana i izuzetno je važno mjesto nacije u duhovnom smislu. Atmosfera prohujalih vjekova i Edo perioda (staro ime Tokija), još uvijek je sačuvana u vrlo živopisnom dijelu grada koji se zove Ašakuša, u kome se nalazi jedan od najstarijih i najvažnijih hramova, Ašakuša Kanon. U nastavku razgledanja, vožnja kroz luksuzni dio grada Ginza, koja je tokom fantastičnog i ekonomskog uspjeha Japana 1980-tih bila najskuplja četvrt za život na svijetu. Široke avenije i danas su prepune radnji, luksuznih šoping centara, barova i restorana za bogati svijet. Povratak u hotel. Noćenje.

4.dan (22.10.2017.) TOKIO – NIKO – TOKIO  Doručak. Polazak za Niko na cjelodnevno razgledanje (oko 3 sata vožnje), preko 1200 godina važan je duhovni centar šinto-budističke religije. Veliki šogun Tokugava ijatcu izabrao je ovo mjesto za svoje vječno boravište, a njegov unuk će mu 1634. godine podići mauzolej, sa očiglednom željom da impresionira rivale. Cjelokupna kulturna baština Nika predstavlja istinsko remek djelo, zato nije čudo što je pod zaštitom UNESCA. Razgledanje hrama Tošogu, zatim hrama Rinođi, jednog od rijetkih preostalih originalnih hramova iz 17. vijeka, vodopada Kegon, vožnja pokraj jezera Ćuzenđi, zahvaljujući kome je Niko poznat kao izletište i odmaralište. Povratak u Tokio. Noćenje.

5.dan (23.10.2017.) TOKIO – KJOTO Doručak. Vožnja autobusom na planinu Fudži i Hakone. Planina Fudži je najviša planina Japana (3776m) sa ugašenim vulkanom. Planina Fudži je vulkan koji je posljednju erupciju imao 1707. godine, mada ga geolozi još uvijek svrstavaju u aktivne. Predstavlja sveto mjesto i simbol Japana, a ujedno je i nepresušan izvor umjetničke inspiracije, kao i predmet hodočašća. Njena zastupljenost u japanskoj umjetnosti datira još iz 11. vijeka, a i tokom 19. vijeka Japanci su je napravili ikonom Japana. Planina Fudži je okružena je sa pet jezera (KavagučiJamanakaSaiMotosu i Šodži), koji sa obližnjim jezerom Aši pružaju divan pogled sa planine. Vožnja po jezeru Aši. Odlazak na jezero Aši. Obilazak muzeja na otvorenom koji se nalazi u gradu Hakone. Muzej sadrži veliki broj djela svjetskih umjetnika, a zbog svoje lokacije i bogate zbirke privlači i veliki broj posjetilaca. U slučaju povoljnog nivoa vulkanske aktivnosti koje određuju da li žičara radi ili ne planiran je odlazak žičarom Hakone na panoramsko razgledanje planine uz vidljivo izbiljanje pare Ovakudani podnožja što ovom razgledanju daje poseban doživljaj. Transfer na Odawara željezničku stanicu. Putovanje brzim „metak“vozom – (šinkansenom) za Kjoto, putovanje traje oko dva sata. Transfer do hotela. Smeštaj. Noćenje.

6.dan (24.10.2017.) KJOTO Doručak. Cjelodnevni obilazak nekadašnje prijestolnice Japana. Kjoto i Nara su jedini gradovi koji nisu pretrpjeli saveznička bombardovanja krajem II svjetskog rata i tu se sačuvalo mnogo više originalnih građevina nego bilo gde drugo u Japanu. Sa svojih 1500 budističkih hramova, preko 300 šinto svetilišta, 100 muzeja, imperijalnom palatom i šogunovim dvorcem, preko 3000 umjetničkih i zanatskih radnji, Kjoto, naročito stara četvrt Gion, je mjesto gdje se još uvijek sačuvala atmosfera pravog, tradicionalnog Japana. Obilazak zamka Nidžo – rezidencije Tokugava klana za vrijeme njihovog šogunata, koji je svojevrstan arhitektonski biser, poznat po bogatoj dekorativnoj umjetnosti momojama perioda, hrama Ryoanji poznatog kao hram mirnog zmaja. Obilazak hrama Heian, građenog 1895. g. u čast 1100-godišnjice Kjota, kao i hrama Kinkakuđi ili Zlatnog paviljona, u divnom parku koji je klasičan primjer japanske baštenske kulture srednjeg vijeka. Zlatni paviljon spada među najpoznatije hramove u Kjotu. Povratak u hotel. Slobodno veče. Noćenje.

7.dan (25.10.2017.) KJOTO – NARA – KJOTO Nakon doručka odlazak autobusom na cjelodnevno razgledanje Nare. Umjetnička blaga iz zapadne i centralne Azije stizala su na istok putem svile kome je Nara bila posljednja stanica. To je bila prva prijestolnica Japana, poznata i po tome što je budizam prvi put počeo da se propovijeda u njoj i odatle se raširio po cijeloj zemlji. Obilazak hrama Todaiđi iz 8.vijeka, građenog u cilju zaštite zemlje i prosperiteta nacije. Hram se još uvijek sastoji od tridesetak paviljona iz različitih perioda i stilova i smatra se najvećom drvenom građevinom na svijetu. U nastavku, razgledanje svetilišta Kasuga, poznatom po hiljadama fenjera i svjetiljki koji se pale tokom festivala, pravog nacionalnog bogatstva iz 8.vijeka i Parka jelena. U toku današnjeg razgledanja uživaćete u iskustvu japanske ceremonije ispijanja čaja. Povratak u Kjoto. Slobodno veče, mogućnost odlaska na predstavu u teatar „Gion Corner“ u kojoj su prikazani mnogi aspekti japanske kulture, tradicije i nacionalnih plesova. Noćenje.

8.dan (26.10.2017.) KJOTO – OSAKA Nakon doručka odlazak na poludnevno razgledanje. Obilazak Himeđi hrama. Izgrađen 1333. godine, Himeđi hram predstavlja najbolji primjerak prototipa japanskog dvorca koji se održao kroz vrijeme. Pošto je ostao netaknut u obimnom razaranju u II svjetskom ratu, jedan je od najočuvanijih dvoraca u zemlji. Danas je najveći i najposjećeniji dvorac u Japanu. Palata obuhvata kompleks od 83 zgrade koje su zaštićene naprednim odbrambenim sistemom. Struktura odbrambenog sistema se sastoji od debelih zidina i lavirinta staza koje su dizajnirane tako da zbune potencijalne napadače. Vožnja do Osake (oko sat ipo vremena). Smještaj u hotel. Slobodno veče. Noćenje.

9.dan (27.10.2017.) OSAKA Doručak. Poludnevno razgledanje ove interesantne metropole sa preko hiljadu godina dugom istorijom. Danas je treći po veličini grad u Japanu, sa oko 3,2 miliona stanovnika. Osaka ima potpuno drugačiju atmosferu od Tokija, jer su vjekovno prisustvo stranaca i lučki maniri dali gradu humor, entuzijazam i ležerno – prijateljsko ponašanje, kakvo se teško sreće na drugim mjestima u Japanu. Vožnja autobusom kroz grad sa posetom zamku Osaka – Đo, građenom u 16. vijeku, u kome je danas smješteno nekoliko muzeja. Posjeta „plovećoj bašti“ – vidikovcu na 39 i 40 spratu zgrada Umeda odakle se pruža pogled na cijeli grad. Povratak u hotel. Slobodno poslije podne za individualna razgledanja i kupovinu. Noćenje.

10.dan (28.10.2017.) OSAKA – TOKIO  Doručak. Slobodno prije podne. U 13:00 časova transfer na željezničku stanicu. Putovanje brzim „metak“ vozom – (šinkansenom) za Tokio, putovanje traje oko dva i po sata. Po dolasku u Tokio, transfer na aerodrom. Polijetanje za Dohu u 22:20 časova (let QR 807). Obrok u avonu.

11.dan (29.10.2017.) DOHA – BEOGRAD  Slijetanje u  Dohu u 03:50 časova. Nastavak putovanja za Beograd u 06:40 časova (let QR 231). Obrok u avionu. Slijetanje u Beograd u 10:25 časova.

CIJENA PUTOVANJA PO OSOBI U EURIMA
Smeštaj Usluga Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi Doplata za jednokrevetnu sobu
Hoteli 3* Noćenje sa doručkom 2390 € 390 €

 

U cijenu putovanja je uključeno: Prevoz avionom i vozom (šinkansenom) na navedenim relacijama, smještaj u dvokrevetnim sobama  u hotelima (lokalna kategorizacija) sa 3* u Tokiju – hotel Vista Kamata Tokyo, 3* u Kjotou – Karasuma Kyoto Hotel, 3* u Osaki – Mitsui Garden Hotel Osaka, na bazi noćenja sa doručkom (kontinentalni/švedski sto), transferi i razgledanja prema programu, troškovi organizovanja i vođenja putovanja.

NAPOMENA: rezervacija trokrevetnih soba vrši se na upit. Trokrevetne sobe ne preporučujemo za tri odrasle osobe, jer treći krevet ne odgovara standardnoj veličini.

U cijenu putovanja nije uključeno: Avio-takse u iznosu od 291,67 evra (koje se sastoje od sljedećih nerefundabilnih taksi : EUR 222.00 YQ, i refundabilnih: EUR 7.36YR, EUR 4.48LG, EUR 0.98RF, EUR 16.72RS, EUR 0.22RS, EUR 17.64G4, EUR 0.92PZ, EUR 17.09SW, EUR 4.26OI – (avio-takse u trenutku pravljenja programa i podložne su promjeni – plaćaju se u konačnom iznosu sedam dana prije početka putovanja). Troškovi organizacije aranžmana u iznosu od 29 KM, koji se plaća po rezervaciji. Bakšiš za lokalne vodiče, vozače i nosače kofera koji je u ovom dijelu svijeta obavezan i plaća se na licu mjesta (oko 40 USD za cijeli boravak), fakultativni izleti, međunarodno putno osiguranje, kao ni osiguranje od otkaza putovanja koje se preporučuje. Troškovi međunarodne bankovne transakcije 80 KM.

OPŠTE I KORISNE INFORMACIJE :

Valuta: Japanski jen   1EUR = 123.887 JPY    1USD = 113.336 JPY

Klima: Tokio i većina njegovog kopnenog dijela nalaze se u oblasti vlažne subtropske klimatske zone, sa vrelim vlažnim ljetima i uglavnom blagim zimama sa svježim kišnim padavinama. Vrlo prijatan period za obilazak Japana, period visoke sezone. Dnevne temperature se kreću od 13-23◦C. Mogući kraći pljuskovi.

Vize: Državljanima Bosne i Hercegovine sa biometrijskim pasošima (važnost pasoša najmanje 6 mjeseci po povratku sa putovanja) je potrebna viza za Japan.

Smještaj:

Tokio – Hotel Vista Kamata Tokyo 3*                                             http://www.hotel-vista.jp/kamata/index.html

Odlična lokacija ovog šarmantnog hotela omogućava gostima brz i lagan pristup mnogim turističkim atrakcijama ovog grada. Hotel  je udaljen oko 5 minuta pješice od stanice  Kamata. Hotel ima 105 soba. Sve sobe sadrže LCD TV, klima uređaj, mini bar, aparat za kafu, fen za kosu.

Kyoto – Karasuma Kyoto Hotel  3*                                                                 http://karasuma.kyotohotel.co.jp/

Savremeni hotel Karasuma Kyoto nalazi se u blizini tradicionalnih kuća i hramova. Udaljen je na manje od 5 minuta lagane šetnje do Karasuma stanice kao i do Shijo stanice. Hotel je na oko 10 minuta šetnje udaljen od centralne zone Shijo-Kawaramachi i oko 20 minuta od Nidžo zamka. Sobe su komforno opremljene sa klima uređajem, satelitskim TV, radiom, frižiderom i besplatnim internetom.

Osaka – Mitsui Garden Hotel Osaka  3*                                   https://www.gardenhotels.co.jp/osaka-premier/

Hotel je otvoren u martu 2014. godine.  Nalazi se na samo 5 minuta hoda od Higobashi metro stanice, na oko 5 minuta pješice od Osaka Narodnog muzeja umjetnosti i Osaka muzeja nauke. Hotel ima 271 smještajnu jedinicu. Sobe su moderno opremljene sa LCD TV sa digitalnim kanalima, frižiderom, ketlerom za kafu/čaj, klima uređajem, sefom, fenom za kosu, besplatnim internetom.

PRIJAVLJIVANJE I UPLATA AKONTACIJE (50%) DO 04.09.2017. ILI DO POPUNE MJESTA

 Molimo putnike da poštuju datum za prijavljivanje i uplatu, zbog striktnih rokova plaćanja prema avio kompanijama i stranim partnerima. U protivnom, ne garantuju se ni mjesta ni cijena.

Mole se putnici da provjere tačno vrijeme leta dva dana prije polaska.

 

VAŽNE NAPOMENE:

-Krajnji rok za otkazivanje putovanja od strane agencije je 5 dana prije puta.

-Sadržaj panoramskog razgledanja i obilazaka lokaliteta, predviđenih programom, podložan je promjeni ukoliko je to uslovljeno opravdanim razlozima (radovima na saobraćajnicama, lokalitetima, promjenom radnog vremena na lokalitetima za vrijeme praznika, štrajkovima, saobraćajnim kolapsom i slično).

-Napuštanje soba je do 12:00 časova na dan izlaska iz hotela.

-Organizator putovanja zadržava pravo da u slučaju promjene cijene prijevoza promjeni i cijenu putovanja, kao i da u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih učesnika otkaže putovanje (minimalan broj putnika za realizaciju ovog aranžmana je 15 putnika).

-Konačan iznos avionskih taksi podložan je promjeni i utvrđuje se prilikom izdavanja avionske karte, najkasnije 48 sati prije započinjanja putovanja.

 

NAČINI PLAĆANJA:

-gotovinski – avans od najmanje 50% od ukupne cijene aranžmana prilikom prijave, a ostatak najkasnije 20 dana prije polaska na put.

Termini