Osnovne informacije

Istanbul / Januar 2019 – avion

6 dana 5 noćenja sa doručkom

TERMINSKI POLAZAK – 15.01.2019.g./ TURKISH AIRLINES

1.DAN SARAJEVO – ISTANBUL

Sastanak na Međunarodnom aerodormu u Sarajevu cca 2h prije leta. Chekiranje karata i pasoška kontrola, te polijetanje za Istanbul u večernjim satima – 20:20h (TURSKIH AIRLINES). Let u trajanju cca 100min. Dolazak u Istanbul 00:20h po lokalnom vremenu. Transfer do hotela. Smještaj u hotel – cca 01:00h. Noćenje.

2.DAN ISTANBUL / LOKO TOUR – TOPKAPI DVORAC – KRSTARENJE BOSFOROM

Doručak. U pratnji vodiča lagana šetnja po kvartu Sultanahmet (Beyazit, Kapaličaršija, Čemberlitaš, Hipodrom, Plava džamija). Slobodno vrijeme. Mogućnost za fakultativni odlazak u Topkapi dvorcu – muzej koji zasigurno trebate posjetiti, jer je vezan činjenicama da je u njemu Osmansko carstvo boravilo skoro 400 god. U palati se sada čuvaju dragocjenosti, koje su izloženi kao eksponati; pozlaćeno prijestolje, svilene odjeće Sultana koje su se nosile na ceremonijama, otisak stopala poslanika Muhammeda a.s., kao i mnogi drugi predmeti doneseni iz država pod Osmanskom imperijom. Ovo je samo dio onoga šta Vas zapravo čeka, i što će te doživjeti u Topkapi dvorcu. Slobodno vrijeme . U poslijepodnevnim satima mogućnost za fakultativno Krstarenje Bosforom. Prilika da uživate u dvosatnom krstarenju privatnom brodicom, i vidite Zlatni rog, Galata toranj, Dolmabahče dvorac, mostove koji povezuju dva kontinenta, djevojačku kulu, I još mnogo toga. U povratku slobodno vrijeme, koje možete iskoristiti za posjetu poznatoj pijaci začina i Kapaličaršiji. Slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje.

3.DAN ISTANBUL / CJELODNEVNI IZLET

Doručak. Mogućnost za cjelodnevni fakultativni izlet, koji započinjemo posjetom Vidikovcu Čamlidža, odakle ćete vidjeti nezaboravnu panoramu Istanbula – grada na dva kontinenta, gradu o kojem su maštali mnogi vladari, te dva već sada spomenika Bosfora (Bosforski most i Most Sultana Mehmeda Fatiha). Izvrsna prilika za odmor na Azijskom kontinentu uz turski čaj i kumpir. Nakon čega slijedi posjeta muzeju Panorama 1453. U muzeju je predstavljen jedan segment Bitke za Istanbul/Konstantinopolj 29. maja 1453. U prostoru između slike i posjetilaca su i neki predmeti iz bitke. Slika je toliko stvarna da na zvaničnom web-sajtu kažu da prilikom ulaska čovjek bude u šoku od 10 sekundi jer ne može da nađe referentne tačke za prostor. Zatim slijedi posjeta muzeju Miniaturk, jednom od najvećih svjetskih minijaturnih parkova. Sadrži 105 modela od kojih 45 struktura iz Istanbula, 45 su iz Anadolije, a 15 građevina, među kojima i jedna od naših su iz doba Osmanske imperije, a koja se nalaze van Turske. Prilika da doživite Tursku u malom i napravite nezaboravne fotografije. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.DAN BURSA

Doručak. Mogućnost za fakultativni odlazak u grad Bursu, prvu prijestolnicu Osmanskog Carstva. Grad je udaljen cca 160km od Istanbula. Odlazak autobusom + trajektom. Po dolasku u Bursu odlazak na Vidikovac Tophane, te posjetu turbetima Sultana Osmana i Orhana. Zatim odlazak do džamije Ulu. Slobodno vrijeme za šetnju starim gradom. Povratak prema Istanbulu u poslijepodnevnim satima. Dolazak u Istanbul u večernjim satima. Noćenje.

5.DAN ISTANBUL / DOLMABAHČE DVORAC + TAKSIM – TURSKO VEČE

Doručak. Mogućnost za fakultativni obilazak jednog od najljepših dvoraca u Evropi – DOLMABAHČE DVORAC koji je izgrađen u 19st., i u kojem se čuvaju razni eksponati iz tog perioda, odnosno raskoš i luskuz modernih Osmanlija. Odlazak do dvorca tramvajem. Po završetku obilaska odlazak na trg Taksim. Slobodno vrijeme za šetnju i shopping u radnjama poznatih svjetskih brendova. Povratak u hotel metroom. Slobodno vrijeme. U večernjim satima mogućnost za fakultativni odlazak na TURSKO VEČE na Bosforu. Uživanje u trosatnom krstarenju uz obilatu tursku kuhinju i show program (ples derviša, folklor, trbušne plesačice). Noćenje.

6.DAN ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Slobodno vrijeme. Odjava iz hotela do 12:00h. Mogućnost organizovanja fakultativnog izleta. Transfer prema hotelu. Chekiranje karata, pasoška kontrola, te polijetanje prema Sarajevu u 19:30h. Let u trajanju cca 100min. Dolazak u Sarajevo. Kraj programa.

CIJENA PROGRAMA – 475,00 KM
-rađeno na bazi 25 uplata/osoba

U cijenu programa je uključeno:

*Avio prijevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Sarajevo (TURKISH AIRLINES);
*Smještaj u Istanbulu, u hotelu 4* na bazi 5 noćenje sa doručkom u 1/2 ili 1/3 sobama po izboru;
*Transfer aerodrom – hotel – aerodrom u Istanbulu;
*Loko tour Sultanahmet;
*Organizacija putovanja i vodičko osoblje;

U cijenu programa nije uključeno:

*Aerodromske takse u iznosu 175,00 KM;
*Putničko-zdravstveno osiguranje 2,00 KM po danu/osobi do 60god.;
*Fakultativni izleti i ulaznice;
KRSTARENJE BOSFOROM – cca 15 EUR; TOPKAPI DVORAC – cca 20/25 EUR; CJELODNEVNI IZLET (Vidikovac, Miniaturk, Panorama, Eyup) – cca 30 EUR; TURSKO VEČE – cca 35 EUR; BURSA – cca 25,00 EUR; DOLMABAHČE DVORAC + TAKSIM – cca 25,00 EUR;

*Doplata za jednokreventu sobu – cca 180,00 KM;

Termini