Osnovne informacije

DREVNI MAROKO

AVION / 8 DANA

FES – MARAKEŠ – MEKNES – RABAT – KAZABLANKA

Dobro došli u Maroko! Carski gradovi Marakeš, Fes, Meknes i prijestonica Rabat najveće su blago ove zemlje. U njihovim medinama se vijekovima ništa ne mijenja. Unutar njih, u labirintu uskih sukova, život sitnih zanatlija i trgovaca odvija se u potpuno drugom vrtlogu vremena, a samo nekoliko koraka dalje, nalaze se raskošni bulevari, zgrade moderne arhitekture i bogatstvo. Uživajte u drevnom Maroku.

POLAZAK: 01.10.2017. / POVRATAK: 08.10.2017.

PROGRAM PUTOVANJA:

1.DAN – SARAJEVO-DUBROVNIK-ŠPANIJA-MAROKO

Polazak u ranim jutarnjim satima ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu (po dogovoru 05.00 sati). Putovanje  preko Mostara do Dubrovnika, vožnja uz usputne pauze po potrebi grupe. Dolazak na aerodrom „Ćilipi “ kod Dubrovnika te let u 13.05 sati (moguće promjeni) na relaciji Dubrovnik – Barselona – Marrakech (sa pauzom među letovima i noćenjem). Odlazak na let za Maroko. Po dolasku slijedi transfer do hotela u Marrakeshu. Slobodno vrijeme. Smještaj u hotel. Noćenje.

2.DAN – MARRAKESH

Doručak. U prijepodnevnim satima fakultativno panoramsko razgledanje „crvenog berberskog grada“ Marrakecha, smještenog u podnožnju Visokog Atlasa.  Grad je osnovala dinastija Almoravida u 11. stoljeću kao pijacu roblja, zlata, kože, začina. Posjet vrtu Menara s pogledom na Atlas. Odlazak do Koutoubia džamije i njenog 70 metara visokog minareta dinastije Almohada s kraja 12. stoljeća (razgled izvana). Posjet palači i grobnicama dinastije Saadi. Ručak. Poslijepodne slijedi posjet jednom od soukova s lokalnim proizvodima (arganovo ulje, začini, koža, ćilimi…) te trgu Djema el Fna, srcu grada koji navečer postaje stjecište zabavljača, krotioca zmija, akrobata, trgovaca, nadriliječnika. Povratak u hotel.

3.DAN – MARRAKESH

Doručak. Vrijeme predviđeno za samostalne aktivnosti. Navečer mogućnost odlaska na folklornu večeru u restoran Chez Ali (uz doplatu). Noćenje.

4.DAN – MARRAKESH – CASABLANCA – RABAT – FEZ

Doručak i odjava iz hotela u ranim jutarnjim satima, vožnja do Kazablanke. Po samom dolasku razgledanje starog dijela i novog grada kojeg su isplanirali Francuzi. U gradu se nalazi i jedna od najvećih džamija u svijetu koja može primiti preko 50.000 vjernika i posvećena je kralju Hassanu II, dok je sam minaret je visine 210 metara svakako najveći na svijetu. Kraći predah i slobodno vrijeme za slikanje. Sastanak i nastavak vožnje do Rabata. Po dolasku slijedi obilazak grada: kraljevska palača (izvana), vožnja modernim dijelom grada, Hassanov Toranj s ostacima džamije, mauzolej Muhameda V. Odlazak do kazbe s Oudaya vratima, vidikovca s pogledom na Atlantski ocean i andaluzijskim vrtom. Kratka šetnja uskim bijelo – plavim uličicama. Slobodno vrijeme. Nastavak putovanja prema Fezu. Dolazak u kasnim satima u hotel. Noćenje.

5.DAN – FEZ

Doručak. U prijepodnevnim satima slijedi cjelodnevni fakultativni razgled najstarijeg kraljevskog grada i njegove srednjovjekovne medine pod zaštitom UNESCO-a: kraljevska palača (razgled izvana), vrata Bab Boujaloud, nekadašnja židovska četvrt. Posjet Bou Inaniji medresi, najistaknututijem primjeru islamske umjetnosti i dekoracije u keramici i cedrovom drvetu. Nastavljamo šetnju labirintom srednjovjekovnih uličica, prepunih lokalnih trgovaca tekstilom, kožom, hranom, začinima, srebrom i suvenirima, do fontane Nejjarine, mauzoleja Moulay Idrissa II. (zaštitnika grada iz 9.stoljeća) i Kairouanske džamije (izvana). Po završenom razgledanju slobodno vrijeme za samostalne aktivnosti. Povratak u hotel. Noćenje.

6.DAN FES – MEKNES

Doručak. Fakultativni izlet do obližnjeg grada Meknesa. Smatra se zadnjim kraljevskog gada s početka 18.stoljeća. U toku obilaska uživati ćete u starinama grada i posjetiti neizostavne dijelove grada: vrata Bab Mansoura, mauzolej Moulay Ismaila (razgled  izvana) i Trg Hedim. Souci Meknesa su među najbogatijim i najoriginalnijim u zemlji. Slobodno vrijeme. Povratak u Fez. Noćenje.

  1. DAN FEZ – BARCELONA

Doručak. Odjava iz hotela i transfer do aerodroma. Let na relaciji Fez / Kazablanka – Barcelona. Po dolasku u Barcelonu, smještaj u hotel u blizini aerodroma. Slobodno vrijeme ili fakultativni odlazak u Barcelonu sa vodičkom pratnjom gdje ćete posjetiti neke od najvećih znamenitosti grada: Sagrada Familia, Avenija Dijagonal, La Rambla, Kolumbov spomenik, Trijumfalna kapija itd. Grad koji će Vas ostaviti bez daha i grad u koji ćete uvijek rado vratiti. Povratak u hotel. Noćenje.

8.DAN BARSELONA – DUBROVNIK – SARAJEVO

Doručak. Check out u jutarnjim satima. Let na relaciji Barcelona – Dubrovnik. Po slijetanju u Dubrovnik slijedi transfer prema BiH. Dolazak u Sarajevo u kasnim popodnevnim satima. Kraj programa.

 

CIJENA PROGRAMA: 925,00 KM

Na bazi 15 putnika / uplata

U cijenu je uključeno:

– Avio karta na relaciji: Dubrovnik – Barcelona – Kasablanca / Marakesh i povrat Fez / Kasablanka – Barcelona – Dubrovnik (avio operater Vuelling ili sličan);
– Smještaj u hotelima 4* na usluge noćenje i doručak (6 noćenja) u 1/2  i 1/3 sobama u Maroku u hotelima (ili sličnim):

http://www.hotel-semiramis-marrakech.com/

http://www.acrosshotels.com/ ;

– Smještaj u Barseloni (zona aerodrom) u hotelu 3* na bazi usluge noćenje i doručak (1 noćenje) u ½ i 1/3 sobama;
– Usluge organizacije putovanja i pratioca putovanja;

– Ručni prtljag do 18 kg (cabine baggage)

– kofer od 20 kg putni,

 

U cijenu nije uključeno:

– Aerodromske takse 295,00 KM;
– PZ osiguranje 2,00 KM dnevno po osobi (za osobe preko 55 godina starosti 4,00 KM po danu);
– Doplata za jednokrevetnu sobu (na upit);

– Bakšiš min 15-20,00 EUR (za vozače, lokalne vodiče…),

– Vize za BH / SRB / HRV putne isprave (ishodi se u Budimpešti) po cijeni od 45,00 EUR (potrebna dokumentacija: kopija prednje strane pasoša, 2 fotografije (formata „za pasoš“), potvrda o zaposlenju / studiranju / penziji, popunjen formular aplikacije);

 

INFORMATIVNE CIJENE IZLETA:

  • Tour Marrakech 20,00 EUR, odlazak posebnim transferom uz vodiča na ATLAS 55,00 EUR, vodopad Ouzoud 45,00 EUR, Kazablanka + Rabat (uz lokalnog vodiča) 35,00 EUR, tour gradom Fez sa lokalnim vodičem 20,00 EUR, Meknes izlet 35,00 EUR (moguća promjena rasporeda i toka programa). Izleti nisu obavezne prirode.

 

 

POSEBNE NAPOMENE:

Agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda izleta tj. programa u skladu sa vremenskim uslovima i dogovora sa grupom. Cijene iskazane na programu su bazirane na grupnoj ponudi i valuta za plaćanje je EURO.

 

U slučaju da za putovanje ne bude prijavljen dovoljan broj putnika, organizator putovanja zadržava pravo otkazivanja putovanja o čemu će obavijestiti putnike najkasnije 5 dana prije početka putovanja i ovisno o raspoloživosti kapaciteta ponuditi nove uslove putovanja ili novo putovanje. Hotelski smještaji su kategorizacije prema oficijelnog kategorizaciji države Maroka i samim tim ne podliježu naknadnim reklamacijama kod Organizatora. Aviokompanija zadržava pravo promjene satnice letova, u skladu sa propisima koji postoje u međunarodnom avio saobraćaju. Agencija nije odgovorna za otkazivanje, odgađanje, kašnjenje letova ili izgubljeni prtljage ili uništenje prtljaga. Agencija  nije odgovorna za neizdavanje viza putnicima i novac uplaćeni za istu se ne vraća od strane agencije, niti putnik ima pravo žalbe, kao i na povrat sredstava za izdato avio kartu.

Za ovo putovanje važe Opći uslovi putovanja

Termini