Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenu i raspoloživost kontaktirate agenciju

 

 

 

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA PONUDA!  

ISTANBUL!

29.12.2019-02.01.2020.
4 NOĆENJA/5 DANA/AVION


ISTANBUL... Grad smješten na dva kontinenta, grad okružen morem sa tri strane, vrata Orijenta, spoj Istoka i Zapada... samo su neki od najčešće korištenih opisa za 15-milionski grad Istanbul.
Ovaj grad kojeg su u prošlosti zvali još i Konstantinopol više od 1500 godina bio je centar Rimskog, Bizantskog i Osmanskog carstva. Upravo zbog značaja koji je od svog postanka imao, grad je uvijek bio stjecište brojnih umjetnika, muzičara, trgovaca, a u posljednje vrijeme i mnogobrojnih turista. Svi oni dolazili su u Istanbul otrkriti čaroliju hiljadugodišnjih ulica, šarenih bazara i veličanstvenih džamija...


PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN, 29.12. (NEDJELJA), SARAJEVO – ISTANBUL  

Sastanak putnika na Sarajevskom aerodromu 90 minuta prije leta. Let TK1022 za Istanbul u 11.55h sa dolaskom u Istanbul u 15.40h. Slijedi transfer do hotela i smještaj. Nakon kraćeg slobodnog vremena slijedi fakultativni zajednički odlazak pješice sa pratiocem grupe do čuvene Sulejmanija džamije, vrhunskog djela najpoznatijeg osmanlijskog arhitekte Mimara Sinana. Džamija je izgrađena u oblasti Sultan Ahmet, vjerovatno najvažnijem dijelu Istanbula odakle su osmanski sultani vladali svijetom, a gdje se danas nalaze prvorazredne historijske građevine. Slobodno vrijeme za osvježenje u cafeu Mimar Sinan, odakle se pruža nezaboravan pogled na Zlatni rog. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN, 30.12. (PONEDJELJAK), ISTANBUL

Doručak. Nakon doručka slijedi fakultativno pješačko razgledanje monumentalnih građevina u starom dijelu grada: Hipodrom sa njemačkom fontanom, egipatskim obeliskom i zmijskim stubom, Sultan Ahmetova džamija - Plava džamija, Topkapi palata (ulazak u Harem uz doplatu), Aja Sofija (razgledanje izvana, mogućnost ulaska uz doplatu). Nakon obilska prvorazrednih građevina u oblasti Sultanahmet, odlazimo do čuvene Kapali čaršije, najveće pijace na svijetu gdje se u ukupno 65 ulica nalazi čak 4000 radnji! Slobodno vrijeme za kupovinu.
U poslijepodnevnim satima odlazimo na krstarenjem Bosforom tokom kojeg ćemo sa broda vidjeti: Zlatni Rog - najljepši dio Istanbula, Galata most i Galata kulu, džamiju Selimija, Dolmabahče palatu - posljednje sjedište sultana, Bešiktaš, kvart Ortakoj, Arnavutkoy, Rumeli hisar - čuvenu vizantijsku tvrđavu, Jedi kule (sedam kula), Djevojačku kulu.. Iskrcavamo se u mjestu Kabataš, nedaleko od poznate palate Dolmabahče (sultanska rezidencija sagrađena u 19. vijeku). Nakon obilaska ovog fascinantnog dvorca (oni koji ne žele ulaziti u palatu, grupu će sačekati u bašti ispred dvorca). Ovaj fantastični dan nastavljamo odlaskom do Ortakoya, mjesta koje se nalazi skoro tačno ispod lijepog i neizmjerno visokog, prvog mosta na Bosforu (Bosfor most - Bogazici koprusu). Ovdje ćete vidjeti brojne stare renovirane drvene kuće sa mnoštvom ribljih restorana i kioska za "jela s' nogu". Zašto baš tu da završite dnevni obilazak? Zato što je sa trga kod džamije pogled na azijski dio grada skoro pa fantastičan, pogotovo u kasno popodne i predvečerje. Povratak u hotel. Noćenje.

3. DAN, 31.12. (UTORAK), MUZEJ PANORAMA 1453 – EJUP  (SRETNA NOVA GODINA!)

Doručak. Nakon doručka nastavljamo fakultativno obilaziti ovaj fantastični grad odlaskom do Muzeja Panorama 1453 smještenog neposredno pored Topkapi zidina. Osvajanje Istanbula je jedan od najznačajnijih događaja u turskoj historiji. Vojska sultana Mehmeta II 29. maja 1453.g. probila je Teodosijev zid i ušla u tadašnji Konstantinopolis. U ovom najvećem panoramskom muzeju na svijetu koji godišnje posjeti više od 800.000 posjetilaca detaljno je prikazana bitka za Istanbul. Nakon muzeja, odlazimo u čuveni kvart Ejup o kome u svome „Istanbulu" Orhan Pamuk piše kao o „malom i savršenom selu na kraju Zlatnog roga" koje mu „ne izgleda stvarno, već uvijek kao priviđenje". Ovdje se nalazi nedavno obnovljena pravoslavna crkva svetog Stefana, čuvena Ejupova džamija kao i turbe Mehmed-paše Sokolovića. Nakon kratkog obilaska odlazimo žičarom do čuvene kafane Pjer Loti odakle se pruža nezaboravan pogled na Istanbul i Zlatni rog. Slobodno vrijeme za ručak (uz doplatu). Povratak u hotel. Slobodno veče za pripremu za doček Nove godine na nekom od trgova ili poznatih restorana. Sretna Nova godina! Povratak u hotel. Noćenje.

 
4. DAN, 01.01.2020. (SRIJEDA),  EVROPA – AZIJA – EVROPA

Nakon doručka preporučujemo odlazak metroom u azijski dio grada, na Kadikoy, najveću općinu u Istanbulu koja broji preko 2 miliona stanovnika, a potom slijedi i posjeta čuvenoj Djevojačkoj kuli (danas svetionik). Ova kula je jedan od simbola Istanbula i nalazi se na Bosforu. Legenda kaže da je car sagradio kako bi spasio svoju kćerku proročanstva po kojem će princeza umrijeti od ujeda zmije. Ova izolovana kula nije uspjela da izmjeni sudbinu careve kćerke koja je jednog dana poslala sluge po jabuke u čijoj korpi se krila i zmija koja ju je ujela. Do kule odlazimo malim brodićem. Povratak u hotel. U večernjim satima predlažemo fakultativni grupni odlazak na orijentalnu večer u jedan od istanbulskih restorana. Zabavit ćete se uz muziku uživo i fantastičan zabavni program koji uključuje trbušne plesačice, muzičare, derviše i folklorne grupe, uživat ćete u cjelovečernjoj zabavi. Povratak u hotel i noćenje.


 

5. DAN, 02.01. (ČETVRTAK), ISTANBUL – SARAJEVO

Doručak. Odjava iz hotela. Danas predlažemo opcionalni odlazak do centralnog gradskog trga Taksim koji je nedavno temeljito rekonstruisan. Do taksima vodi i glavna gradska promenada – Istiqlal ulica, prepuna različitih trgovina, restorana, kafića.... a na samom dnu ulice nalazi se čuvena Galata kula, još jedan od simbola grada. Otići u Istanbul, a ne svratiti do ovog tornja nedopustiva je greška. Slobodno vrijeme. Transfer do novog istanbulskog aerodroma u 15.30h. Let TK1025 na relaciji Istanbul – Sarajevo u 19.30h sa dolaskom u Sarajevo u 19.25h. Kraj putovanja.

CIJENA 499 KM

U cijenu je uključeno:

- Povratna avio karta (ekonomska klasa, 30kg prtljaga) na relaciji Sarajevo-Istanbul-Sarajevo,
- 4 noćenja sa doručkom dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama u hotelu NANDA ili sličnom (http://www.hotelnanda.com.tr/) u Istanbulu,
- Bus transferi na relaciji aerodrom-hotel-aerodrom,
- Usluge pratioca grupe tokom boravka u Turskoj
 

U cijenu nije uključeno:

- Aerodromske i druge takse cca 231,00 KM;
- Fakultativni/neobavezni izleti:
* Sulejmanija 10,00 EUR,
* Razgledanje grada + Topkapi palata 25,00 EUR/50,00 KM,
* Izlet u azijski dio grada (Uskudar + Čamlidža + Djevojačka kula) 30,00 EUR,
* Krstarenje Bosforom + Dolmabahče + Ortakoy 45,00 EUR (35,00 EUR bez ulaznice u Dolmabahče)
* Izlet u Muzej Panorama 1453 + Eyup + Piere Lotti 25,00 EUR/50,00 KM,
* Izlet Taksim + Istiqlal ulica + Galata toranj (bez ulaznice) 10,00 EUR/20,00 KM,
* Tursko veče 40,00 EUR
* PZ osiguranje 10,00 KM


VAŽNE NAPOMENE:
Kalkulacija je rađena na bazi 40 putnika. Popusti za djecu važe samo u slučaju da putuju u pratnji dvoje odraslih.
Za rezervaciju putovanja potrebno je uplatiti minimum 40% od ukupne cijene aranžmana, ostatak se plaća najkasnije 15 dana prije polaska.
Cijene fakultativnih izleta važe samo u slučaju minimum 15 prijavljenih putnika.
Fakultativni izleti uplaćuju se u agenciji najkasnije 15 dana prije polaska.
Agencija zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije fakultativnih izleta usljed nepredviđenih okolnosti.