Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenu i raspoloživost kontaktirate agenciju

DREVNI EGIPAT

HURGHADA – CAIRO – DOLINA PIRAMIDA GIZA – ALEKSANDRIJA

AVIONOM IZ SARAJEVA

27.02. - 07.03.2021.

PROGRAM PUTOVANJA

PROGRAM PUTOVANJA

1 i 2.dan – SARAJEVO – ISTANBUL – HURGHADA

Okupljanje grupe na Aerdoromu Sarajevo dva sata prije leta. Let na relaciji Sarajevo-Istanbul u 10:40. Planirano slijetanje u Istanbul je u 14:05 po lokalnom vremenu.  Po slijetanju na aerodrom u Istanbulu, slijedi, pauza do chekiranja na let Istanbul-Hurghada 23:05 Planirano slijetanje u Hurghadu je u. 00:45 po lokalnom vremenu. Nakon slijetanja slijede pasoške i carinske kontorle te transfer do hotela. Prijava u hotel. Noćenje.

3-5.dan.  HURGADA

Slobodno vrijeme za odmor, kupanje, istrazivanje i upoznavanje grada na Crevenom moru, te fakultativni izeleti: Kairo, Luxor, snorkeling, ronjenje, krstarenje, safari…

6. dan – HURGADA – KAIRO

Rana Odjava iz hotela i vožnja prema Kairu. Po dolasku u Kairo, slijedi obilazak grada. Odlazak do Citadele, srednjovjekovne utvrde u središtu starog Kaira, s prekrasnim pogledom na grad. Tu se nalazi džamija Muhameda Ali Paše ili Alabasterna džamija, simbol Kaira sa svojim turskim stilom gradnje. Slijedi posjet Nacionalnom muzeju, pravoj riznici historije, s najvećom zbirkom drevne egipatske civilizacije na svijetu. Zbirka broji preko 100 hiljada umjetnina, a svakako valja izdvojiti blago kralja Tutankamona i Kraljevsku dvoranu mumija (ulaz se posebno plaća) u kojoj se nalaze mumije nekih najmoćnijih egipatskih faraona.

Nakon pauze za ručak odlazak u Koptski dio Kaira, najstariji dio grada koji obuhvaća nekadašnju rimsku tvrđavu Babilon te mnoge koptske crkve i istorijske znamenitosti. Tu se nalazi crkva Presvete Bogorodice, poznata i kao Viseća crkva, jedna od najstarijih crkvi u Egiptu (potječe iz 3. st.). U nastavku posjet Khan El Khalili, najvećem bazaru na Bliskom istoku poznatom po neobičnim, tipičnim orijentalnim suvenirima i rukotvorinama. Doživite nakratko atmosferu srednjovjekovne tržnice i nikako ne propustite isprobati vještine cjenkanja! Smještaj u Hotel – slobodno vrijeme i noćenje.

6. dan – KAIRO – ALEKSANDRIA – KAIRO

Doručak te polazak put Aleksandrije, najveće luke na obalama Sredozemnog mora, koja ponosno nosi ime po osnivaču Aleksandru Velikom. Aleksandrija je kozmopolitski grad bogate prošlosti i kulturnog nasljeđa brojnih naroda koji su njime vladali, stari Egipćani, Grci, Rimljani, Arapi… Prava je riznica kulturnih i istorijskih znamenitosti, arhitekture i umjetnosti, a s druge je pak strane grad neizmjernih prirodnih ljepota, blage mediteranske klime i prekrasnih pješčanih plaža. Po dolasku ćemo posjetiti Aleksandrijski nacionalni muzej koji sadrži oko 1800 artefakata koji pripovijedaju priču o Aleksandriji i Egiptu, a podijeljeni su u tri zbirke: drevno egipatsko, koptsko i islamsko doba; Aleksandrijska biblioteka, najveća i najznamenitija biblioteka staroga vijeka i važno središte helenističke kulture i nauke; Pompejev stup, 30-ak metara visok granitni stup smješten na drevnom aleksandrijskom akropolisu ispod kojeg se nalaze ostaci hrama Boga Serapisa; katakombe Kom El Shoqafa, istorijsko arheološko nalazište i jedno od sedam čuda srednjega vijeka, nekropola s nizom grobnica, kipova i arheoloških objekata faraonskog pogrebnog kulta s helenističkim i ranim rimskim uticajima. Povratak u Kairo u poslijepodnevnim satima. Večera. Noćenje.

6. dan – KAIRO – DOLINA PIRAMIDA –  HURGADA

Doručak, Odjava iz hotelskih soba i polazak prema nekropoli Sakkari, gdje se nalazi najpoznatija i najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu – grobnica faraona Đozera koju je izgradio visoki kraljevski službenik Imhotep, prvi poznati arhitekt i umjetnik u istoriji, a čiji ćemo Muzej također vidjeti. U nastavku odlazak prema drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfis, gdje se nalazi 10-metarski položeni kip faraona Ramzesa II. Slijedi odlazak do visoravni Giza, u predgrađu Kaira, gdje se nalaze najprepoznatljiviji simboli civilizacije drevnog Egipta – piramide, Dolinski hram i mistična Sfinga (čuvarica grobnica). Tri najpoznatije piramide su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Najveća i najstarija od njih je Keopsova, koja je, kada je sagrađena, bila visoka oko 146 m, a izgrađena je od više od 2 milijuna blokova kamena vapnenca. Za one željne pustolovine i nezaboravnog iskustva, mogućnost ulaska duboko u jednu od piramida (uz doplatu, ovisno koja će tog dana biti otvorena).Nastavk vožnje za Hurgadu sa pauzon za ručak / večeru. Po dolasku u Hurgadu, odlazak na aerodrom i prijava na let.

9. dan – HURGADA – ISTANBUL  – SARAJEVO

Let na relaciji Hurghada-Istanbul je u 02:35 – 06:25. po lokalnom vremenu. Po slijetanju slijedi ukrcaj na let Istanbul-Sarajevo 09:50 po lokalnom vremenu. Planirano slijetanje u Sarajevo je u 09:45 po loklanom vremenu. Kraj putovanja.

 

CIJENA

CIJENA ZA RANE REZERVACIJE DO 15.01.2021.- 1299 KM

CIJENA ZA KASNIJE REZERVACIJE - 1449 KM

*** Cijene su po osobi u dvokrevetnoj sobi. Ako sobu dijele dvije odrasle osobe.

CIJENA UKLJUČUJE:

 • Avio karta sa aerodromskim taksama prema itinereru putovanja – Pegasus Airlines (20 kg + 7 kg)
 • 5 noćenja u Hurghadi u hotelu sa 5* na bazi AI usluge
 • 2 noćenja sa doručkom u Kairu u hotelu sa 5*
 • Transferi od aerodroma do hotela i nazad kao i od Hurghade do Caira i nazad
 • Kompletnu organizaciju putovanja
 • Pratioc grupe
 • Svi transferi i izleti prema planu i programu putovanja – koji nisu označeni kao fakultativni.

CIJENA NE UKLJUČUJE

 • Fakultativni izleti – izleti iz Hurgade – za cijene izleta – obratite se agenciji
 • PCR TEST – trenutno je potreban
 • VIZA – 90 KM – agencija posreduje prilikom izdavanja vize
 • Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu) – 300 KM
 • Putničko zdravstveno osiguranje 18 KM, osobe od 60 do 70 godina plaćaju 36 KM.

Dodatne informacije:

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

***SVAKI PUTNIK JE DUŽAN DA POTPIŠE UGOVOR O PUTOVANJU (MOŽETE POTPISATI I POSALTI PUTEM MAILA) I POSLATI SLIKU PRVE STRANE PASOŠA PUTEM MAILA, VIBER BROJA ILI LIČNO U NAŠIM PROSTORIJAMA

***Kalkulacija je rađena na bazi minimalno 15 prijava.