Cijene na web stranici su informativnog karaktera, molimo da za konačnu/tačnu cijenu i raspoloživost kontaktirate agenciju

- VELIKA TURSKA TURA-

Istanbul-Bursa-Eskisehir-Konya-Kapadokija-Ankara-Istanbul

30.03. – 05.04.2020. - Avionom iz Sarajeva -

 

PROGRAM PUTOVANJA

Program putovanja:

1.Dan Sarajevo (30.03.) Istanbul – Bursa

Okupljanje putnika na aerodromu Sarajevo u 10:45. Let na relaciji Sarajevo – Istanbul je u 12:50. Dolazak u Istanbul, na aerodrom Sabiha Gokcen, u 15:40 po lokalnom vremenu. Nakon slijetanja slijedi vožnja prema Bursi.Slijedi obilazak ove nekadašnje prijestonice Osmanskog carstva i njenih atrakcija. Posjeta turbetima Osman gazi – osnivač Osmanskog carstva kao i turbetu njegovog sina Orhana – osvojitelja Burse. Turbeta se nalaze na vidikovcu odakle se pruža fantastičan pogled na ovaj 4. grad po veličini u Turskoj. Slobodno vrijeme za slikanje i spuštanje prema jednoj od najljepših džamija na svijetu – Ulu džamiji. Slobodno vrijeme za samostalni razgled Burse i njene čuvene “Zelene čaršije” gdje ćete se osjećati kao na Baščaršiji u Sarajevu. Posjeta Kozahanu,slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti.U nastavku slijedi prijava u hotel, večera. Noćenje.

2.Dan(31.03.) Bursa-Eskisehir
Nakon doručka slijedi vožnja prema Eskišehiru. Kao što je Anadolija kolijevka brojnih civilizacija, tako i Eskišehir, smješten u njenom centru, nosi na sebi pečat mnogih kultura, civilizacija i naroda. Osnovali su ga pre 1000 godina Frigijci na obalama rijeke Porsuk (mada je taj prostor je primio brojne izbjeglice sa Balkana i Krimske Tatare, u njemu i oko njega su se vodile najznačajnije bitke za nacionalno oslobođenje, a često i rado ga je posećivao i Ataturk. Eskišehir na turskom jeziku znači Stari grad. Obilazak i starog dijela grada. Poslije obilaska slijedi vožnja do hotela . Prijava,večera. Noćenje.


3.Dan (01.04.) Eskisehir- Konya
Doručak.U nastavku dana slijedi vožnja prema Konyi, glavnom gradu istoimene Pokrajine Konye, po površini najveće provincije u Turskoj. Konya je grad u srednjoj Anadoliji s izuzetno bogatim kulturno-historijskim naslijeđem. Bila je kolijevka i centar različitih civilizacija. Prema Novom zavjetu, ovaj grad u srednjoj Anadoliji, koji se tada zvao Ikónion, dva puta posjetio je i sv. Pavao. U 12. stoljeću postaje seldžučka prijestolnica pod sadašnjim imenom. Nastaje period naglog procvata, a Konya postaje jednim od najraskošnijih gradova svijeta. Stanovnik Konye bio je i autor Mesnevije, nadaleko čuveni Mevlana Dželaludin Rumi Panoramski razgled grada i posjet muzeju Mevlana. U muzeju se nalazi grob Mevlane Rumi Jelaluddina, osnivača Mevlevi reda derviša, često nazivanih vrtećih derviša. Nakon obilazak slijedi transfer prema hotelu, prijava u hotel.Večera.Nakon večere-opcija fakultativnog izleta-ples Derviša. Noćenje.


4.Dan (02.04.) – Konya – Kapadokija

Doručak. Nakon odjava iz hotelskih soba slijedi vožnja prema Kapadokiji. Oblast Kapadokija, jedinstvena u svijetu, predstavlja čudo prirode koje se nalazi u oblasti centralne Anadolije u Turskoj. Ova čudesna pokrajina neopisive ljepote, šarenih balona, kamenih dimnjaka, pećina i podzemnih gradova, predstavlja čudesan spoj prirode i istorije. Na putu do Kapadokije posjetit ćemo Sultanhani, jedan od najbolje očuvanih Karavan–saraya. Po dolasku, slijedi prijava u hotel, kratak odmor i obilazak Goreme Muzeja na otvorenom i Zelve doline. Historijski centar i centar Nacionalnog Parka Kapadokije. Okružen nestvarnim ambijentom kamenih, vulkasnih stijena i čuvenih “vilinih dimnjaka. Odlazak u hotel.Večera. Noćenje.

5. Dan (03.04.) Kapadokija

Raniji Doručak nakon kojeg slijedi fakultativno panoramska vožnja balonom u trajanju od cca 1 sat. Zatim slijedi odlazak u razgledanje pokrajine Kapadokije gdje su snažne erupcije vulkana Erdžijasa prije 3 miliona godina formirale jedan od najspektakularnijih pejzaža na svijetu. Slijedi razgledanje tipičnog grada ove pokrajine, Ugrupa i tvrđave Uchisar, te odlazak u obližnji podzemni grad Derinkuyu, ukupno čak 7 spratova ispod zemlje iz doba ranog kršćanstva. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

6. Dan (04.04.) Kapadokija – Ankara

Doručak. Odjava iz hotelskih soba slobodno vrijeme i vožnja prema Ankari.Na putu prema Ankari svratićemo do Velikog Slanog jezera – Tuz Golu, drugo po veličini u Turskoj prostire se na desetinama kilometara po centralnoj Anadoliji. Po dolasku u Ankaru slijedi razgledanja grada: Muzej „ Anadolske civilizacije gdje su hronološki izloženi eksponati od vremena paleolita do danas. Muzej je 1997.godine u Lozani dobio priznanje – prvi muzej Europe, Anitkabir, mauzolej osnivača moderneTurske, Kemala Ataturka, Aladinova džamija, Julijanov stub…Slobodno vrijeme i prijava u hotel.Večera. Noćenje.

7. Dan (05.04.) Ankara – Sarajevo

Doručak. Okupljanje grupe i transfer na aerodrom. Po dolasku na aerodrom slijedi prijava na let Ankara – Istanbul u 12:50. Po slijetanju slijedi prijava na let Istanbul – Sarajevo u 16:45. Planirano slijetanje u Sarajevo je u 17:40 po lokalnom vremenu. Kraj putovanja.

*** Sva vremena letova su iskazana po lokalnim vremenima letova

***OBAVEZNO PROVJERITI DATUM VAŽENJA PASOŠA – MINIMALNO ŠEST MJESECI OD DANA ULASKA U TURSKU**

 

CIJENA:

1199 KM – za rezervacije do 30.12.2019.

Cijena za ostale rezervacije 1299 KM

Kartično plaćanje :

Jednokratno – cijena se uvećava za 3 %

Do 6 mjesečnih rata – cijena se uvećava za 6 %

Od 7 – 12 mjesečnih rata cijena se uvećava za 9%

 

CIJENA UKLJUČUJE:

 

Avio karta sa aerodromskim taksama na relaciji Sarajevo – Istanbul, i Ankara – Istanbul – Sarajevo (ekonomska klasa Pegasus Airlines)

Svi transferi autobusom unutar Turske prema programu putovanja

6 noćenja na bazi polupansiona (doručak i večera) u hotelima sa 4* prema programu putovanja. Bursa 1 nocenje, Eskisehir ili okolina 1 nočenje, Konya 1 nočenje, Nevsehir ili okolina 2 nočenja i Ankara 1 noćenje

Obilaske gradova i znamenitosti prema programu putovanja

Ulaznice u Muzeje prema programu putovanja

Licencirani lokalni vodić tokom cijele ture na našem jeziku

Troškove organizacije i rezervacije – minimalno 15 prijava

 

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

Vožnja balonom – cca 200 €

Ples Derviša – cijena će biti naknadno objavljena

Doplatu za 1/1 (jednokrevetnu sobu) – 250 KM

Putničko zdravstveno osiguranje 14 KM, osobe starije od 60 godina plaćaju 28

 

*** SA UPLATOM AVANSA PUTNIK PRIHVATA OPŠTE USLOVE PUTOVANJA

**MOLIMO DA PAŽLJIVO PROČITATE PROGRAM PUTOVANJA I OPŠTE USLOVE PUTOVANJA, JER ONI ČINE SASTAVNI DIO UGOVORA O PUTOVANJU, I OBAVEZUJUĆE SU ZA OBJE UGOVORNE STRANE.

***SVAKI PUTNIK JE DUŽAN DA POTPIŠE UGOVOR O PUTOVANJU (MOŽETE POTPISATI I POSALTI PUTEM MAILA) I POSLATI SLIKU PRVE STRANE PASOŠA PUTEM MAILA, VIBER BROJA ILI LIČNO U NAŠIM PROSTORIJAMA U ROKU OD 48H NAKON POTPISIVANJA UGOVORA

 

 

NAPOMENE:

Organizator zadržava pravo izmjene cijene aranžmana i fakultativnih izleta u slučaju drastičnih povećanja cijene nafte na svjetskom tržištu ili monetarnih poremećaja na finansijskom tržištu a koji utiču na kalkulativne elemente ovog aranžmana.

Vrijeme leta zavisi od uslova u saobraćaju (raspoloživost aviona kod avio-kompanije, opterećenost polaznog i odredišnog aerodroma) koji u sezoni mogu biti otežani.

Raspodjelu soba u hotelu vrši recepcija po Slike soba u katalogu ili na sajtu su date radi informacije. Većina hotela ima nekoliko vrsta soba, tako da smještaj u hotelu ne mora biti u sobi sa slike.

Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za izgubljeni, oštećeni ili ukradeni Sva svoja prava u vezi sa prtljagom koji je izgubljen ili oštečen, putnik ostvaruje obraćajući se direktno prijevozniku.

Fakultativni izleti nisu obavezan dio programa i zavise od broja prijavljenih putnika

Agencija ne odgovara za eventualne promjene u satnici

Fakultativni izleti se moraju rezervisati minimalno 2 sedmice prije puta, kako bi na vrijeme rezervisali ulaznice i odgovarajuća transportna

Za putovnje vrijede opšti uslovi putovanja